Inca nu s-a instalat calendaristic, si totusi primavara a inceput sa isi faca de cap, iar organismul se afla in blocstart. Iesirea din iarna necesita o adaptare speciala, fiindca odata cu sosirea primaverii se produce o crestere a metabolismului, deci o accentuare a dezechilibrelor si o posibila agravare a bolilor.
Ce putem face? Intarim organele-cheie care sunt sensibilizate primavara:
-tiroida (adevaratul “starter” pentru intrarea in aceasta perioada), suprarenalele (stalpii schimbarii) si axul genital (ovarele/ testiculele, puternic activate in acest sezon).
Daca aceste organe-cheie sunt slabite la inceputul primaverii, epuizarea este asigurata.
Simptome:
-oboseala atat dimineata, dupa portia de somn, cat si in timpul zilei;
-caderea parului;
-cresterea in greutate;
-tesuturile sunt infiltrate (picioarele se simt greoaie);
-eczeme sau alte semne alergice.
Daca la final de februarie sau inceput de martie suferiti de una dintre aceste probleme, inseamna ca glanda tiroida si suprarenalele au nevoie de ajutor.
Desi yoga incepe sa fie recomandata si validata de catre medici la nivel national iar notorietatea acestei practici este intr-o continua crestere, pentru multi dintre practicanti este inca un secret faptul ca la clasele de yoga traditionala ori cele de healing yoga accentul se pune atat pe preventia anumitor probleme de sanatate cat si pentru ameliorarea sau tratarea acestora.
Yoga teacher tips: Halasana (plugul), Utkatasana (postura pe vine, asemanatoare “Ganditorului de la Hamangia”), Bhujangasana (cobra) sau Sarvangasana (lumanarea), abordate meditativ si cu constientizarea adecvata sunt doar cateva dintre asanele care imbunatatesc functiile tiroidei si stimuleaza suprarenalele. Atentie insa, unele dintre posturi au si contraindicatii, astfel ca daca sunteti incepatori este indicat sa le realizati sub indrumarea directa a unui profesor de yoga.
Tot pentru remedierea epuizarilor cauzate de problemele de adaptare aveti mai jos cateva retete si tipsuri usor de realizat.
Super beakfast- fiertura din fulgi de ovaz in lapte de ovaz.
Se fierbe aproximativ 1 cana si jumatate lapte de ovaz cu 3 linguri de fulgi de ovaz si o lingurita de miere. Facultativ, la sfarsit se pot adauga fructe uscate, migdale, nuci, alune sau seminte de susan ori mac.
Se serveste in cure mici de 3-5 zile, maximum 10 zile, pentru a nu pierde efectul “starter”. Acest amestec stimuleaza tiroida, imunitatea si estrogenii, regleaza tranzitul si ofera aportul de energie necesar fiecarei dimineti.
Nu se recomandata persoanelor cu hipertiroidie, cu afectiuni estrogene (cancer de san, de uter, endometrioza, ori timp indelungat persoanelor supraponderale.
Scortisoara este un tonic foarte bun ce stimuleaza suprarenalele, abuzati de aceasta in deserturi, smoothie-uri si infuzii, iar ghimbirul si turmericul, inrudite intre ele si incadrate invariabil in categoria superalimentelor nu ar trebui sa lipseasca din absolut nici o bucatarie. Pe langa ca sunt imunostimulatoare si antiinflamatoare, ghimbirul si turmericul calmeaza durerile, sunt antiinfectioase, ajuta sistemul digestiv, au proprietati antioxidante, lupta impotriva celulor canceroase si sunt utilizate pe scara larga in medicina ayurvedica.
Cautati in farmacii vitamina C naturala sub forma de comprimate de acerola (Malpighia punicifolia), un soi de cireasa de Antile foarte bogata in vit. C; mai puteti bea dimineata un pahar de apa calduta cu 1-2 linguri suc de catina, pe care fie vi-l preparati fie il gasiti in fitofarmacii. Avantajul vitaminei C naturale este ca organismul o asimileaza intr-un pocent de 100%, in timp ce vitamina artificiala e asimilata in procent de 50%. In plus, cea naturala, si mai ales sucul de catina ofera multe oligoelemente.
Reteta mic dejun tonic si detox
1 bol compot mere sau visine
2 linguri fulgi ovaz
1 lingurita pudra scortisoara
bucati mici de ghimbir, confiate
cateva migdale, seminte floarea soarelui, seminte de susan prajite
afine si coacaze negre, congelate sau piure de fructe.
Se amesteca totul si se consuma. Se poate adauga, la nevoie, miere.
Tinerele obosite, cu libidou slabit si fara patologii feminine, le e recomandat sa bea infuzie de radacini de angelica, iar cele apropiate de menopauza, tot fara patologii feminine, infuzie de salvie si coacaz negru.
Barbatii confruntati cu lipsa de energie, fara patologii masculine (indeosebi prostata), vor putea asocia ceaiului de coacaz negru bucati de ghimbir proaspat, infuzate si ele in acelasi timp.
La polul opus, insomniile si starile de agitatie sunt mai frecvente in aceasta perioada.
Fiertura de fulgi de ovaz, sau vitamina C naturala dau randament aici. Un ulei de masaj facut din 90% ulei de arnica si 10% ulei esential de lavanda, aplicat pe ceafa si umeri dupa dus, inainte de culcare, asigura un somn linistit si este benefica impotriva artrozei cervicale.
In mod traditional, plantele sunt prescrise sub forma de ceaiuri, dar din cauza efectului diuretic pe timpul noptii sunt recomandate extractele sau tincturile din plante. Cele de mai jos sunt un must-have in cazul in care va confruntati cu insomniile:
–Vinarita (Asperula odorata) este super eficace impotriva tulburarilor de somn si in cazul picioarelor grele: 25-50 picaturi de tinctura inainte de culcare.
–Macul (Papaver rhoeas) induce somnul si permite drenaj limfatic. In plus, calmeaza gatul iritat (tuse iritanta primavaratica): 25-50 picaturi tinctura inainte de culcare.
–Roinita (Melissa officinalis) calmeaza, linisteste, regleaza spasmele; induce somnul: 25-50 picaturi tinctura inainte de culcare.
–Pasiflora (Passiflora incarnata) este o planta cu actiune calmanta, si contrar a ceea ce multi cred, nu e un somnifer. Poate fi administrata in orice moment al zilei; asociata cu plante sedative le intareste puterea. Pentru a intari efectul sedativ, o puteti combina cu oricare din tincturile de mai sus, dozajul fiind identic: 25-50 picaturi de tinctura, inainte de culcare.
Primavara este anotimpul privilegiat pentru a savura din nou placerea contactului cu pamantul. Si daca ati profita de primavara ca sa urmati sfaturile abatelui Kneipp, parintele fitobalneoterapiei (bai cu plante), mergand dimineata desculti prin iarba acoperita de roua?
Aerul curat de primavara ne scoate mai des din case, masini, birouri, sa aspiram la reinnoirea din natura. Mersul pe jos, gradinaritul, yoga, echitatia permit eliberarea toxinelor si oxigenarea generala a corpului.
De asemenea, recomand calduros utilizarea vitaminei D naturala pentru ca respecta regulile fiziologice ale asimilarii, diminuand astfel riscurile calcifierii extraosoase. Putine sunt alimentele cu aport de vit. D: uleiurile din ficat de peste si intr-un nivel mai scazut, carnea pestilor grasi. Celelalte reprezinta aporturi prea slabe pentru a fi suficiente. Este important sa profitam de fiecare raza de soare, daca avem posibilitatea. Vitamina D este fabricata in principal prin fotosinteza, iar expunerea la soare a mainilor si a chipului 20 de minute zilnic este esentiala atunci cand vremea ne permite.
Organismul realizeaza in mod natural detoxifierea, dar aceasta poate fi mult ajutata in special de cei cu o slaba igiena alimentara (hrana industriala, multe grasimi prajite, mezeluri, etc) sau de cei care au luat tratamente chimice (antibiotice, tratamente de lunga durata) pe timpul iernii.
Cel mai simplu mod de eliminare a toxinelor acumulate iarna este sa incepeti luna martie cu o cura mica de suc de mesteacan, timp de 3 saptamani (1-3 linguri intr-un pahara cu apa, dimineata). Acesta are numeroase calitati: inainte de toate este un diuretic ce elimina deseurile acumulate in timpul iernii, perite curatarea articulatiilor si are proprietati antiinflamatorii si imunostimulatorii. Aceasta cura va face tenul mai luminos si mai frumos, ajutand corpul sa scape de cateva kilograme in plus, acolo unde este necesar.
Primavara, organismul este pregatit sa piarda din greutate. In afara curei cu suc bio de mesteacan, ceaiurile pentru drenaj si slabit sunt o varianta in conditiile in care supravegheati atent continutul farfuriei (asta nu inseamna ca renuntati la a va hrani corespunzator varstei si activitatilor intreprinse), diversificati portiile de mancare si beti suficiente lichide (apa enzimatica, ceaiuri, sucuri naturale).
Retineti ca nimic nu lupta mai bine impotriva imbatranirii celulelor decat fructele rosii, asadar serviti multe fructe si legume rosii, in smoothieuri, salate de fructe, pe cat posibil nepreparate termic.
In articolul urmator voi detalia cateva cure de primavara, daca pot fi numite astfel, de fructe si legume, care vor lua cu ele cele cateva kilograme in plus si in acelasi timp vor repara eventualele carente ale alimentatiei de iarna.
Pana data viitoare, prezenta se spirit sa va insoteasca pretutindeni in activitatile cotidiene. Focus pe momentul prezent, indiferent daca sunteti sau nu pe yoga mat-ul din studio.
Love & light,
Ella M.
Nici un comentariu