Ghid de diagnostic si tratament al cancerului de col uterin

Ghid de diagnostic si tratament al cancerului de col uterin

                          63065e6316b3f79128df73fc0990831d

       Stiai ca exista un protocol ce trebuie respectat atunci cand ești diagnosticata cu #cancer de col uterin?

Neoplasmul de col uterin afecteaza in special femeile cu varste cuprinse intre 15 si 45 de ani. Acum mai bine de zece ani, acest protocol de diagnostic si tratament ar fi fost aur curat, dacă ar fi existat si ar fi fost aplicat.

Și totusi, in 2019, protocolul exista desi nu multi il respecta, iar cancerul de col uterin continuă să reprezinte una din principalele cauze de deces prin cancer la femeile din #România, cazurile fiind ingrijorator de numeroase. Sase femei mor zilnic din cauza acestei forme de cancer, iar statistica plaseaza Romania pe primul loc in Europa in ceea ce priveste mortalitatea provocata de aceasta boala. In fiecare zi in Romania 12 femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. Este de retinut ca aceasta forma de cancer este asimptomatica, de aceea preventia dar si diagnosticul precoce joaca un rol important in combaterea neoplasmului de col uterin.

PREVENTIE

Cancerul de col uterin este singurul cancer ginecologic ce poate fi prevenit prin screening si controale ginecologice regulate. Ghidurile internationale recomanda screeningul de la aproximativ 2 ani de la debutul vietii sexuale pana la varsta de 65 de ani. Desi prezervativul nu-ti poate oferi protectie 100% impotriva virusului HPV (cel care provoaca neoplasmul de col uterin), orice protectie e mai buna decat nicio protectie.

Discuta cu medicul ginecolog despre importanta vaccinului HPV, care ofera cea mai buna protectie atunci cand este administrat inainte de inceperea vietii sexuale, atat fetelor cat si baietilor.

FACTORI de RISC     012301_747987

De-a lungul timpului, medicii au identificat mai multi factori de risc ce cresc sansele de a dezvolta acest tip de cancer, unii dintre factori pot fi evitati, in timp ce altii nu pot fi modificati (varsta, istoricul familial).

 

~ Istoric neregulat de screening Papanicolau;

~ Infectia cu HPV (virusul papiloma uman), un grup de peste 150 de virusuri inrudite, dintre care doua tulpini au riscul cel mai inalt: HPV 16 si 18. Acestea reprezinta cel mai important factor de risc pentru cancerul de col uterin. Iti vine sa crezi sau nu, ai putea fi infectat/a chiar in acest moment cu virusul HPV, sau poate ca in trecut ai contractat acest virus si nu ai stiut. Medicii sustin ca este un virus atat de comun, fiind extrem de usor transmisibil, incat a ajuns o normalitate ca un adult care si-a inceput viata sexuala sa fi contractat deja cel putin o tulpina HPV.

~Fumatul – femeile care fumeaza isi dubleaza riscul de a dezvolta cancer de col uterin, fata de cele care aleg sa nu fumeze;

~Istoricul vietii sexuale – femeile care isi incep viata sexuala mai devreme de varsta de 16 ani, sau care au parteneri multpili au un risc crescut de infectie cu HPV.

~Imunosupresia – functionarea precara a sistemului imunitar al unei femei creste riscul acesteia la infectii, inclusiv la infectia HPV. Printre factorii care contribuie la slabirea sistemului imunitar amintim stress ul, sedentarismul, alimentatia lipsita de vitamine si minerale esentiala dar bogata in grasimi, zaharuri si alimente rafinate si procesate.

~Utilizarea pilulelor contraceptive pe termen mediu si lung;

~Dietele sarace in fructe si legume (carente de vitamine si minerale), obezitate.

 

Martie este luna feminitatii, a regenerarii si a frumusetii. Este LUNA ta!

Ai grija activ de tine, este esential ca vizita la ginecolog sa fie intotdeauna motivata de mentinerea sanatatii! Mergi periodic la control, ai grija de tine mai intai pentru a putea avea grija de cei pe care-i iubesti. Dedica-ti timp sa reflectezi asupra stilului tau de viata, invata sa iti oferi timp constant si sa te ingrijesti de starea ta de bine, de sanatatea ta. Invata sa meditezi, reinvata sa respiri si sa te alimentezi corect, hidrateaza-te, observa ce anume aduce stress ul in viata ta, observa-te din nou, fa miscare, fa-ti cadou un abonament la masaj, la un curs de yoga, poate la o sala de dans, ofera-ti vacanta aia la care visezi de ceva timp, cumpara un set de ceai bun si creeaza-ti un ritual din a beai ceai de calitate, alinta-te cu aromele unui set de uleiuri esentiale acompaniate de o lectura pe masura. Si din nou, nu te mai stresa inutil. In viata, exista lucruri pe care nu le poti controla, nu te transforma in acea persoana plina de manie, pesimism si frustrari pe care toti vor sa o ocoleasca. Nu poti controla decat ceea ce tine de tine, asa ca ai grija sa te mentii pe tine insati in topul listei zilnice de prioritati.

Mi-ar placea ca textul acesta sa impacteze pozitiv multe persoane de sex feminin, motiv pentru care am atasat si ghidul de diagnostic si tratament al cancerului de col uterin, in format pdf, mai jos.

Bucura-te de viata! Programeaza-te acum la un control ginecologic, de ce sa amani starea de bine? Apoi, fa-ti un cadou frumos, sper ca lista de mai sus sa iti vina in ajutor si sa te inspire.

Iti doresc sa fii sanatoasa, sa te iubesti si sa fii iubita, iar prin acestea sa-ti (re)gasesti echilibrul atat de necesar!

6 FEMEI mor zilnic, in Romania, din cauza cancerului de col uterin. Eu am ales (si am avut noroc) sa nu fiu una dintre ele. Stiu, suna cliseic, dar nu sunt o victima, sunt o invingatoare. Interventiile chirurgicale, terapiile, trairile pe care le-am avut si oamenii minunati pe care i-am cunoscut, mi-au oferit cadou timpul prezent si una una dintre cele mai frumoase relatii ever: relatia cu corpul meu. Cicatricile mele fizice, dar mai ales emotionale, indelung blamate si deloc acceptate pe atunci, s-au vindecat aproape complet astazi.

Tot de pe atunci, scuzati-mi romengleza (si lipsa diactriticelor)  “There is always hope” troneaza cu niste caractere ingrosate (de trecerea anilor, expunerea la soare sau de nepriceperea artistului 😀 ) pe clavicula stanga, inspre umar, ca un reminder al faptului ca lucrurile nu sunt niciodata atat de roz precum par, ca timpul este cel mai pretios lucru pe care-l poti avea, dar si ca atunci cand crezi ca nu mai poti deloc, e cazul sa cauti adanc si atent in interior sau in jur (in functie de cat de secatuit esti) si sa iti gasesti resursele pentru a mai putea putin.  🙂

52663154_2378164745560693_6007425887115411456_n                                                               52319825_418767672000774_4991062090295803904_n

Deloc intamplator, asta fiindca exista viata dupa cancer, ma poti gasi pe salteluta de yoga, la Equilibrium Yoga & wellness, unde imi iau revansa dar si portia de bine, in fiecare zi de luni, miercuri si vineri.

 

Love & light,

 

Ella

2c295bc22cdc49b03f2da115c52ad49d

Ghid de diagnostic si tratament al cancerului de col uterin

Ella Miu

You cannot do yoga.Yoga is your natural state.What you can do are yoga exercises, which may reveal to you where you are resisting your natural state.

Nici un comentariu

error: