Despre procesul de VINDECARE cu ajutorul meditatiei si al practicii YOGA.

Despre procesul de VINDECARE cu ajutorul meditatiei si al practicii YOGA.

                                               Oamenii au tendința de a simti ca au greșit cu ceva atunci când se îmbolnăvesc (ei înșiși sau când cei la care tin).
Dacă nu știm ca avem convingeri subconștiente limitative și negative care ne ghidează viața, atunci nu ne putem blama ca ne-am îmbolnăvit.
Dacă ramanem in energia rezistentei și a fricii, nu doar ca pierdem resurse valoaroase ce ne ar putea ajuta sa ne vindecam, dar închidem și sursa posibilităților și a informațiilor.
In schimb, dacă ne întrebam ce vrea sa ne spună acesta durere/ boala/ stare, acest lucru creeaza spațiu pentru ca răspunsurile sa între pe frecventa vibrației noastre.
Starea de bine interior denota o sanatate perfecta, exact asa se traduce uzitatul cuvant ECHILIBRU in triada corp-minte-spirit.
plumeria temple
               Conform Ayurvedei -Știința Vieții, Samprapti ( “povestea bolii” sau patogeneza) descrie procesul de apariție al unei boli/ dezechilibru, care are 6 etape, Shat Kriya Kalas:
1. SANCAYA
Prima dintre acestea este Acumularea, atunci când se acumulează prea mult din umoarea pregnantă (dosha).
De ex, atunci când ai prea mult foc in organism (pitta), poți experimenta caldura in corp, stări de agitație, râgâieli acide.
2. PRAKOPA
Următoarea etapa e Agravarea, când acea banala râgâiala acida devine o arsura la stomac. Și totusi, in zilele noastre, nu e nicio problema, rezolvam cu o pastila minune, un dicarbocalm/ gaviscon in loc sa mergem la medic pentru o endoscopie. Nu și pune nimeni problema de felul in care s-a ajuns in stadiul acesta, de unde acest dezechilibru.
3. PRASARA
Urmează Răspândirea, atunci când deși excesul de pitta din organism da semnale, persoana continua sa mănânce picant și dezordonat, sa bea alcool, etc
4. STHANASAMSRAYA
Apoi, inevitabil, Localizarea, când excesul de caldura din organism găsește un punct slab, in care am pierdut din integritate. Sa spunem ca persoana cu exces de pitta a jucat handbal in liceu și s a accidentat la genunchi, acesta ramanad cu o slabiciune. Locul ideal in care sa se instaleze excesul de caldura. In timp, acest lucru, netratat corespunzător, poate duce la artrita, invariabil va duce la punctul 5.     VYAKTI – Manifestarea ca  boala.
6. BHEDA

Intr-a șasea etapa, se Diversifica.

Aici modifica sistemul de țesut in sine, poate deveni artrita reumatoidă.
            Frumusețea acestui sistem ayurvedic e ca, odata înțelese aceste șase etape (Samprapti), dacă vrei sa previi boala/ probelma, de fapt ce trebuie previi?
Primul pas, acumularea in exces, previi concentrația!
Întregul proces se aplica fiziologiei și psihologiei, nu doar practicanții de yoga/ ayurveda susțin ca sunt mai multe aspecte decât boala fizica.
Chiar și blocajele emoționale emotionale (emotii reprimate, clivate) se pot materializa in blocaje la nivel fizic.
Partea buna e ca le poți elibera, și aici avem o paleta larga prin care o poți face:
psihoterapie, yoga, muzica, sport/ mișcare, eft, hipnoza, ras, ceva ce pune in mișcare energia aceea stagnanta care s a acumulat și care s a transformat in blocaj.
Trauma, care adesea e blocată in creier, in subconștient, e mai dificil de eliberat și presupune munca regulata, dar rezultatele nu vor întârzia sa apară.
Cred ca dezideratul, odata ajunsi aici, este libertatea emotionala. Sa poti scana suficient incat sa ajungi la lucrul pe care îl tot reprimi, pentru a-i permite sa iasa, pur si simplu. Aviz celor care sunt pro mindset positiv & stuff, nu totul e roz, nu e ok sa ne mintim pe noi si cei din jur ca totul e bine cand e evident ca lucrurile nu stau astfel.
Atunci cand ia nastere o emotie, aceasta trimite un semnal catre creier, iar calitatea acelui semnal determina cum raspunde creierul la acea emotie.
Cand experimentam stresul, campul nostru energetic intra intr o stare de rezistentă, pe acest principiu funcționează poligraful. In acea energie, sângele este afectat, nu curge la fel de eficient, se încălzește, se răcește, când exista stres, exista rezistența. Acest lucru afectează PH-ul corpului, devenim mai acizi, și la propriu, și la figurat :).
Desigur ca, intr o aciditate localizata, inflamația nu întârzie sa apară.
Fiecare cale spirituală autentica, începe sau menționează cu iertarea!
Neiertarea, mânia, ranchiuna, resentimentele, animozitățile, frustrarile afectează corpul, chimia sângelui, afecteaza totul. Și nu au de a face cu cei din jur, au de a face cu mine însămi, in defintiv.
Iertarea reprezinta poarta de acces către renunțare. Ura pe care o nutrești fata de cineva care ti-a gresit, felul in care judeci un parinte/ coleg, invidia pe care o porți fata de o cunoștința, greșelile pe care crezi ca ți le a făcut consoarta – dacă poti renunta la aceasta vina interioară provenita din judecată și la mindsetul de victima și realizezi ca de fapt viața lucrează pentru tine, nu împotriva ta, atunci vei genera și găsiVINDECARE.
In Asia, de exemplu, se folosesc anumite frecvente sonore care ajuta in procesul de vindecare, făcând ca sistemul nervos parasimpatic sa se activeze și sa avem zero stres asupra sistemului nervos autonom ——–>homeostazie.
Sunetele au o putere care poate afecta mediul și corpul uman, lucru știut de mii de ani catre calugarii budisti care își folosesc bolurile nu doar pr pentru meditatie, și și in scopuri terapeutice ori pentru purificarea mediului ambiental.
meditation1
Pentru ca vindecarea sa aibă loc, aceasta trebuie sa se întâmple pe mai multe paliere.
Când vine vorba de stres, trauma, emoții reprimate, instrumentul care a schimbat și schimba in continuarea viețile a milioane de oameni este MEDITAȚIA.
Aceasta exista de mii de ani și face parte din practica YOGA.
S au făcut nenumărate cercetări despre impactul meditatiei asupra corpului uman, printre care cele ale dr Herbert Benson:
-Pune pauza răspunsului la frica (fight or flight), stimulează parasimpaticul (relaxează sist nervos al corpului), și prin urmare, aici începe Vindecarea.
Meditația eliberează!

In acelasi mod in care ne trezim dimineața și începem ritualul de toaletare și purificare al corpului odată cu primul dus, exact la fel funcționează și meditația pentru minte: purifica!

Din fericire, exista multe feluri de meditatie astfel încât sa putem găsi ceea ce ni se potrivește: meditatii de auto-reflecție, meditații auto-interogatorii, apoi asa zis-ul mindfulness, meditatii transcendentale (cu mantre sau diverse tehnici).
Toate au acelasi scop: sa ne pună in legătura, sa unească triada corp – minte – spirit.
Glanda pituitară face lucruri extraordinare in timpul meditației. Adică eliberează oxitocina, dopamină, serotonina, endorfine, îmbunătățește eficient sistemul imunitar și e interesant cum acest proces poate fi pornit ca un comutator, dacă ne conectam. Body mind spirit, cum ar veni.
  meditation
Mintea trebuie sa facă liniște, respirația sa încetinească, pare simplu, știu.
Partea buna e ca meditația poate fi practicată aproape oricând și oriunde, sau ma rog, sa zicem ca asta diferă de la individ la individ. 🙂
Observ ca sunt din ce in ce mai multe persoane a caror calatorie de vindecare, chiar daca suna cliseic, a inceput sau s-a intersectat cu/ prin yoga si meditatie.
Majoritatea si-a luat un an sabatic, sfarsind prin a petrece mai mult timp prin Asia, acolo defintivand procesul de vindecare in sine. Ce i drept, are zona aia un soi de camp energetic favorabil, oamenii sunt altfel, energia este diferita.
Ceea ce n-am stiut nici eu pana sa ajung in Asia este ca suntem conectati intre noi prin fenomenul cunoscut sub numele de inseparabilitate (termen din fizica, google it).
Da, totul este conectat la nivel energetic, indiferent de vointa noastra. Iar asta confera putere (si presupune vointa) pentru a initia procesul de vindecare, al nostru sau al celor dragi în moduri în care stiinta abia incepe sa inteleaga.
Inseparabilitatea explica stiintific cum functioneaza rugaciunile si meditatia.
Probelma este ca mintea este minunata când o poți folosi ca pe o unealta, dar nu mai este la fel de minunata atunci când deține controlul!
In definitiv, importante în acest proces al vindecarii (si sustin asta cu experienta personala) sunt eliberarea, credinta si iubirea.
Cand reusesti sa percepi ca miracolul vindecarii tine si de modul in care cei din jur pun umarul sa te ajute, procesul se desfasoara la un alt nivel.
Suntem mai mult decat cuprindem cu ochii fizici, si paradoxal, sunt destul cei care sunt înlantuiti de material.
We think we’re strong and smart enough to fake it ‘til we make it, but it just won’t do. 🙂
Our bodies are much smarter and stronger than we are, so stop pretending, stop faking and start living free!
Fiind un post lung e si mai greu de digerat, prin urmare puteti reveni la articol ori de cate ori simtiti. Simturi care si ele se imbunatatesc si se rafineaza cu fiecare clasa de #yoga.
anuvitasana
Revenind la #Yoga, poate fi practicată eficient de absolut oricine, ateu, agnostic sau credincios, nu este o religie, iar practicarea sa nu cere şi nu presupune adeziunea la o nici o filosofie particulară, biserica sau credinta de orice fel. Putem să o considerăm o disciplină psihosomatică unică, de o eficacitate neegalată.
Hatha-Yoga, fiind un ansamblu de tehnici, este neutră prin definiţie, dar ar fi o greşeală să luăm în consideraţie doar aspectul tehnic, şi să nu ţinem seama de spiritul în care l-au conceput marii Înţelepţi din Asia, spirit care îi conferă o nobleţe indiscutabilă. Nimeni nu l-a definit mai bine ca Swami Sivananda în rândurile următoare:
„Dacă admitem că omul este în realitate un spirit încorporat în materie, o uniune completă cu Realitatea cere unitatea celor două aspecte. Există mult adevăr în doctrina care ne învaţă că omul trebuie să extragă ceea ce este mai bun din cele două lumi. Nu este nici o incompatibilitate între cele două, dacă avem grijă ca acţiunea să fie conformă legilor universale ale manifestării. Doctrina care pretinde că fericirea de dincolo nu poate fi obţinută decât prin lipsa plăcerii din lumea aceasta, sau prin căutarea deliberată a suferinţei şi a mortificării trebuie privită ca fiind falsă. Fericirea din lumea aceasta şi binecuvântarea Eliberării, atât pe pământ cât şi 10
dincolo, pot fi atinse dacă facem din fiecare act uman şi din fiecare funcţiune, un act de adoraţie. Astfel adeptul nu acţionează cu un sentiment de separaţie. El consideră că viaţa lui cu tot ceea ce întreprinde nu este ceva separat, care poate păstrat şi folosit numai pentru sine, ca şi cum plăcerea s-ar putea extrage din viaţă prin puterea lui personală, fără a primi ajutor.
Dimpotrivă, viaţa şi toate acţiunile trebuie să fie înţelese ca o parte a lucrării sublime a Naturii. El simte că în ritmul pulsaţiilor inimii se exprină cântecul Vieţii Universale. A neglija sau a ignora cerinţele corpului, a le considera ca pe un lucru non divin, înseamnă a neglija şi a nega Viaţa cea mare, căreia îi aparţine, a falsifica doctrina Unităţii şi identităţii ultime a materiei cu spiritul. Guvernate de aceste concepte, chiar şi cele mai umile necesităţi fizice dobândesc o semnificaţie cosmică.
În tot ce vede şi în tot ce face, mama Natura este aceea care face şi priveşte ; corpul întreg, cu toate funcţiile lui sunt manifestarea Naturii. dacă omul se bucură, shakti este cea care se bucură prin el. Realizarea plenară consistă în a face perfectă această manifestare, care este el însuşi. Omul care se doreşte stăpân pe sine trebuie să o facă pe toate planurile – fizic, mental şi spiritual – căci toate se leagă, nefiind decât aspecte particulare ale aceleiaşi Conştiinţe Universale care îl impregnează.
Cine are dreptate : acela care îşi neglijează şi îşi chinuie corpul pentru a obţine o pretinsă superioritate spirituală, sau acela care cultivă cele două aspecte ale personalităţii sale ca fiind forme diferite ale spiritului care îl locuieşte ? Prin tehnicile Hatha Yoga, adeptul caută să dobândească un corp perfect care devine instrumentul adecvat pentru funcţionarea armonioasă a activităţii mentale.
Hatha-Yoginul doreşte să obţină un corp tare ca oţelul, sănătos, scutit de suferinţe şi chiar să trăiască mult timp. Stăpân pe corpul lui vrea să biruie moartea. Având un corp perfect se bucură de vitalitate şi de tinereţe. El vrea chiar să subordoneze moartea voinţei lui şi îndeplinindu-şi menirea terestră, printr-un mare gest de disoluţie, părăseşte această lume la ora aleasă.”
 
Noi ne intlanim pe saltelute, la clasele de yoga grup sau private pentru adulti si copii, in fiecare luni, miercuri si vineri la studioul central din Ploiesti, Equilibrium Yoga.
Until then,
May love & light shine through your days!
Ella <3

Ella Miu

You cannot do yoga.Yoga is your natural state.What you can do are yoga exercises, which may reveal to you where you are resisting your natural state.

Nici un comentariu

error: