Despre “arta” pasilor marunti

Despre “arta” pasilor marunti

Namaste!

N-am mai fost activa lately pe blog, anul acesta am vrut ceva mai mult timp pentru mine si ai mei baieti, lucru care s-a intamplat si se intampla in continuare si pentru care ma simt binecuvantata.

Lista de intentii aferenta lui 2019 s-a invartit in jurul cuvantul “organizare”. Ma inclin in fata tuturor zeitelor care reusesc sa se organizeze atat de bine cu absolut totul, mie pur si simplu nu-mi iese, dar nici nu ma chinuie, pentru ca altfel m-as stresa si nu-mi sta in fire, am incheiat demult relatia cu stress-ul.

Ma bucur din plin de vacanta de vara, mai ales ca nu sunt a morning person din nascare, iar vara, in special, functionez pe sistemul slow motion, ceea ce va doresc si voua 🙂

67555793_332671990942625_5610829968507404288_n

 

Am tot vrut sa postez niste drafturi mai vechi referitoare la ritualul de morning pages/ evening pages (le spun astfel fiindca le “creez” dimineata sau seara, dupa my own sadhana (care uneori se reduce chiar si la 10-15 minute de meditatie, ceea ce nu e rau pentru o zi plina cu de toate), insa le-am sters in ideea de less talk, more practice, si voi livra aici cateva detalii, urmand sa impart din propria experienta mai pe larg, la studio.

In cateva cuvinte, ritualul despre care va scriu este life changing, l-am mai integrat de-a lungul timpului prin workshop-uri sau pe la clase, nu contine absolut nimic wow, decat trei (3) pagini scrise de mana.

Imi pare ca vine firesc, in completarea unei sesiuni de meditatie sau de mindfulness, iar beneficiile sunt asemanatoare: pe langa ancorarea atentiei in prezent, sporeste creativitatea si elimina din balastul mental, un soi de exercitiu prin care iti poti accesa si purifica starea de constiinta, iar asta  contribuie semnificativ la starea ta de bine.

Exact cum ar spune si Jung, ritualul acesta descrie perfect o intalnire la o cafea cu propriile Umbre, intalnire care, indiferent prin ce unghere ale mintii cotrobaie si cat de multe emotii sau stari negative ar dezgropa si activa, nu poate fi decat benefica.

Personal, am realizat ca” ritualul” m-a ajutat mult sa inteleg de ce nu functioneaza la mine cuvantul “organizare”, dar si sa invat sa ma organizez in stilul propriu, ceea ce este o mare bila alba.

M-a ajutat in “lupta” cu procrastinating-ul si cu sora-sa mai mare si datatoare de stress, multi-tasking-ul, si in general, pe partea de organizare, nu pe cea de creativitate cum am tot auzit (asta poate si fiindca micul artist din mine nu doarme niciodata, haha), ceea ce e un pas urias pentru mine, stiu, dar si unul mic-mic pentru comunitatea in care activez.

67320487_372861240092677_4873107054098644992_n

Ce pun eu langa agenda cu cele trei pagini pe care le umplu in cateva minute? Daca e dimineata, un pahar cu apa si lamaie, daca e seara, un chiar cu turmeric (curcuma longa), fara de care n-as putea trai, are rol anti-inflamator, si am scris pe larg articole aici:  chai turmeric si aici : super “licoarea” aurie

Am pana acum vreo 3 agende pe care le-am umplut cu gandurile mele, in functie de perioadele prin care am trecut, si e atat de revelator sa le recitesc.

Nu sunt “bloggerita” si nu ma pot organiza prea bine cu blogul, dar imi place ca cei care participa activ la clase sa gaseasca informatii utile care sa le completeze practica, nu mi place sa scriu “romane” si nu sunt genul de persoana care-si  expune vulnerabilitatile sau care practica trendul showoff ului ca pe un ritual, insa am realizat ca toata treaba asta cu scrisul are rol de healing, este ca o terapie in sine, in afara saltelutei de yoga sau a canapelei comfortabile a terapeutului, este o terapie affordable care le sustine si potenteaza pe ultimele doua.

Nu stiu cum ati defini voi starea de prezenta/ constienta, dar stiu ca as vrea sa avem cu totii libertatea si dorinta de o accesa zilnic, daca nu de a trai efectiv in aceasta. Pot spune ca prezenta este o stare care asigura o mare putere: de a avea posibilitatea sa traiesti in ceea ce se traduce ca echilibrul plenar dintre corp, minte si spirit. Un “guru” al acestui concept de mindfulness (care mindfulness e practicat astazi la scara larga in terapie si e un concept care deriva din yoga), este filosoful britanic Alan Watts. Daca vreti sa cititi cate ceva inainte de a va imprieteni pe bune cu corpul si mintea, cautati carti scrise de acesta si care rezoneaza cu nevoile personale.

Insa daca vreti sa luati fraiele in maini si sa intariti relatia dintre corp, minte si ceea ce e dincolo de acestea, va astept la studio, pe saltelute. Atat de simplu! Putem sa dobandim starea de prezenta prin postura, fiindca se stie deja, corpul da forma mintii, si viceversa. 

Va mai spun ceva: posturile din yoga (hatha, sa fiu mai precisa), au un impact major asupra hormonilor. Astfel ca adoptarea posturilor expansive are rolul de a spori cantitatea de testosteron si de a reduce cortizolul, iar posturile contractate reduc testosteronul si sporesc cortizolul. S-a investit si intr-un studiu pe tema asta, in 2004, publicat de Human Physiology, studiu ai carui autori au masurat efectele fizice ale cobrei (bhujangasana), mentinuta aproximatix 180 de secunde, studiu care a confirmat felul in care yoga impacteaza sistemul endocrin. Sunt multe de spus despre conexiunea dintre corp si minte, dar si mai multe de experimentat. 

67294902_683087585446296_5087493731112714240_n

Intre timp, reinvat arta pasilor mici, atat la propriu cat si la figurat, intr-o epoca dominata de anxietatea fast-forward-ului. Anul acesta termin un curs lung pe care-l aveam pe lista de vreo doi ani, legat de yoga therapy si ma bucur sa arunc la gunoi o groaza de mituri, idei si teorii despre biologia functionala a ambelor sexe.

Dar poate cel mai mult ma minunez de capacitatea de regenerare a corpului, datorata in mare, practicii yoga, dar si de evolutia sistemului sanitar, de profesionalismul si daruirea tinerilor medici de la spitalul de ortopedie din capitala.

Sa ne revedem cu bine!

Love & light,

 

Ella <3

67355774_486287005472723_2507055750220611584_n

 

 

***Continutul acestui site este protejat de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, ca sa nu incurajam furtul intelectual.

Ella Miu

You cannot do yoga.Yoga is your natural state.What you can do are yoga exercises, which may reveal to you where you are resisting your natural state.

Nici un comentariu

error: