De ce YOGA?

De ce YOGA?

11023199_1051303414896430_733322019_n

                            Namaste !

Yoga este practicata de mai bine de 5000 de ani, iar in momentul de fata, in America de exemplu, aproape 12 milioane de persoane se bucura de beneficiile acestei practici; la nivel mondial aproximativ 60 milioane. La nivel national isi face simtita prezenta, cu pasi timizi, de prin 2010.

Știu cum  este  să te vezi pentru prima dată cu salteluța de yoga în brațe și să nu știi de unde să începi. Nu trebuie sa te intimideze gandul ca nu te vei putea familiariza cu Salutul Soarelui ori cu termenii in sanscrita (si nici nu trebuie, doar de-asta vii la clasele de yoga, sa practici si nu sa-ti faci temele de-acasa ), sau ca nu esti suficient de flexibil/a si nu poti sta in lotus. Din fericire, Yoga nu este un sport, deci retine ca nu este cazul sa te compari cu absolut nimeni din studio. Singura competitie, la finalul clasei, va fi cu tine insati/insuti, cu omul care ai fost cu o zi in urma.

La clase ne vom stradui sa mentinem un aliniament si o executie cat mai corecta a asanelor, dar luand in calcul limitarile anatomice ale fiecarui practicant, dat fiind ca suntem diferiti (chiar si ca structura osoasa, articulatii ).

 Cum ne poate imbunatati practica yoga  viata ? Cum poate aceasta deveni un stil de viata?

Putem enumera multe motive intemeiate pentru a practica yoga regulat. In filosofia acestei stiinte milenare se spune ca atat timp cat iti mentii flexibilitatea coloanei vertebrale, iti mentii tineretea si vitalitatea. La o atentie mai marita in jur, observam zilnic persoane tinere, sedentare, care se plang de problemele pe care le au cu coloana vertebrala, dureri, deplasari ale discurilor intervertebrale, genunchi slabiti, absenta sau atrofierea musculaturii generale. Yoga traditionala ajuta enorm aici.

Apoi trebuie mentionat ca aceasta practica actioneaza nu doar pe corpul fizic, ci si pe cel energetic/subtil, si pe cel emotional, mental- astfel ca ajuta in tratarea diverselor afectiuni pe care dorim sa le eliminam, ne invata cum sa ne concentram mintea, cum sa ne echilibram emotional, care sunt centrii energetici importanti (chakre ) si rolul energizarii si echilibrarii acestora, plus multe altele.

Materia din noi este formată din frecvenţe joase, foarte dense care ne fac să fim vizibili. Însă, fizicul nostru este menţinut în viaţa materială de acele energii înalte, invizibile, divine. La clase vom lucra, la nivel fizic, absolut toate grupele de muschi, le vom simti, si asta conteaza foarte mult. Cu diferenta ca nu vom lucra cu efortul pe care l-am fi depus la o sala de forta, creand muschi masivi, ci ne vom defini si sculpta, in timp, creand o musculatura alungita, atasata unui corp flexibil si gratios.

Asanele (posturile corporale ) masează organele interne, ajutîndu-le să-şi îmbunătăţească funcţionarea. Astfel  yoga aduce beneficii în ce priveşte funcţionarea coordonată a diferitelor sisteme din corp – digestiv, endocrin, cardiovascular, sistem nervos, etc. Yoga ajuta in tratamentul diverselor boli cronice precum hiper/hipo tensiune, dureri cronice ale corpului, diabet, depresie, insomnii etc., într-un mod simplu şi natural, îmbunătăţind de asemenea şi sitemul imunitar.

Prin yoga, putem face faţă în mod eficient unei zile solicitante eliminand stresul si tensiunile acumulate prin tehnici de meditatie si relaxare. Singura conditie pentru a beneficia de tot ceea ce ne ofera yoga este sa fim prezenti, iar faptul ca mergem regulat intr-un studio nu e suficient, ma refer aici la prezenta de spirit . Fiindca nu poti fi prezent/a total atat timp cat mintea ta iti este la deadline-ul  de maine, la to do list-ul de azi, la temele celui mic, la cumparaturile pe care le ai de facut in drum spre casa ori la pedichiura care nu este perfecta. Relaxeaza-te, controleaza-ti respiratia si mentalul focusandu-te pe timpul prezent.

Ceea ce traim si simtim pe salteluta de yoga are aplicabilitate in viata de zi cu zi, vei vedea.

Vestea cea mai buna abia acum urmeaza : practica yoga are nenumarate beneficii si niciun dezavantaj!

 

Ella Miu

You cannot do yoga.Yoga is your natural state.What you can do are yoga exercises, which may reveal to you where you are resisting your natural state.

Nici un comentariu

Comentariul tau

error: