Ce sunt chakrele? Lumea (energetica, subtila) vazuta prin ochelarii de yoga!

Chakrele, o componenta arhetipala a constiintei castiga in sfarsit locul cuvenit in mentalitatea colectiva

Ce sunt chakrele? Lumea (energetica, subtila) vazuta prin ochelarii de yoga!

Termenul de “chakra” este din ce in ce mai des intalnit  in media online si offline, fiind folosit la scara larga de catre cei care practica diverse terapii alternative. Cele mai vechi texte in care sunt mentionate aceste chakre sunt Upanisadele, comentarii ale Vedelor, datand de prin anul 1500 i. Hr. .

In mediile intelectuale si universitare este de retinut faptul ca stiinta YOGA (implicit, studiul acestor chakre) a patruns datorita unui roman: Mircea Eliade. In 1933, dupa ce a petrecut o perioada alaturi de Swami Shivananda, Eliade a sustinut o teza de doctorat cu titlul “Yoga, nemurire si libertate”, tradusa ulterior in franceza si engleza, lucrare unanim apreciata de specialistii occidentali, considerata o capodopera.

Ce sunt aceste chakre si la ce anume ne folosesc? Trecand peste derapajele intalnite (des) nu doar in mediul online, termenul de chakra provine din sanscrita si reprezenta, in trecut, diferitele obiecte in forma de disc, de la rotile carelor de razboi si pana la discul solar. In traditia yoga, o chakra este un centru energetic; in corpul omenesc exista sapte chakre principale, situate de-a lungul coloanei vertebrale, si alte cateva mii de chakre secundare. Activarea acestor chakre permite manifestarea potentialului deplin al unei fiinte umane.

Fiecare chakra reflecta un aspect al constiintei proprii, esential pentru viata noastra. Impreuna, cele sapte chakre alcatuiesc o formula profunda a totalitatii, in care sunt integrate minte, trup si spirit. Aceste chakre ofera intrumente puternice pentru cresterea personala, cat si pentru cea planetara.

Chakrele sunt centri organizati pentru primirea, asimilarea si transmiterea energiei vitale.

Intr-o lume fracturata, in care mintea e separata de trup iar planul material de cel spiritual, chakrele (indisolubil legate de stiinta yoga) ofera un sistem total si profund care permite integrarea mintii, trupului si a spiritului intr-un tot inseparabil, fara sa nege realitatea in care ne desfasuram viata.

Chakrele sunt asociate cu sapte niveluri de baza ale constiintei. Pe masura ce experimentam deschiderea unei chakre, experimentam si o intelegere profunda a starii de constiinta asociata cu  nivelul respectiv. Asemenea unei harti natale astrologice, ele ne arata diferitele tendinte ale personalitatii noastre, insa, spre deosebire de cele din cartile natale, acestea pot fi schimbate.

2015.08. 2016.04 219

Urmatoarea scurta descriere a chakrelor nu reprezinta decat o simplificare grosiera a complexitatii ce caracterizeaza fiecare chakra, astfel ca acest articol va fi mai stufos, pentru a putea prezenta cat mai bine fiecare chakra in parte.

Prima Chakra- MULADHARA– situata la baza coloanei vertebrale; bateria fiintei umane, asociata cu supravietuirea. Guverneaza tot ce e legat de fizic, de grosier, de la instincte primare, vitalitate, la sentimente de protectie, numita si chrakra radacina, sau suport.  Elementul sau este pamantul.

A2 a chakra- SVADISTHANA– localizata la baza organelor genitale, este asociata cu emotiile si sexualitatea. Elementul sau este apa.

A 3 a chakra- MANIPURA– situata in zona ombilicului, este asociata cu puterea personala, vointa si respectul pentru propria persoana. Elementul sau este focul.

A 4 a chakra- ANAHATA– localizata in zona inimii, este asociata cu iubirea si compasiunea. Elementul sau este aerul.

A 5 a chakra- VISHUDDA– situata in zona gatului, este asociata cu creativitatea si comunicarea; la nivel fizic si emotional, corespunde puritatii. Elementul sau este sunetul.

A 6 a chakra- AJNA– situata in mijlocul fruntii, este asociata cu intuitia, clarviziunea si imaginatia; guverneaza functiile mentale. Elementul sau este lumina.

A 7 a chakra- SAHASRARA–  situata deasupra crestetului capului, este asociata cu cunoasterea, intelegerea si constiinta transcendenta; nu are polaritate, confera detasarea si transcenderea oricarei dualitati.  Elementul sau este gandul.

2015.08. 2016.04 254

Cele sapte chakre principale pot fi deschise sau inchise, supra-energizate sau sub-activate, sau in orice stadiu intermediar.

Calitatea si cantitatea energiei pe care cneva o foloseste pe un anumit plan are legatura cu cat de deschisa/ inchisa este chakra respectiva sau cu capacitatea de a controla aceste deschideri/ inchideri la momentul potrivit.  Aceste lucruri decid nivelul activitatii si profunzimea la care putem accede pe fiecare plan.

Astfel ca o persoana cu a 2 a chakra deschisa poate jongla cu mai multi parteneri amorosi, in schimb ce alta persoana cu aceasta chakra inchisa poate evita chiar si aluziile sexuale.

Cineva cu o chakra a gatului supra-activata poate vorbi prea mult fara sa fie capabil sa asculte, in timp ce alta persoana abia daca e capabila sa scoata doua vorbe.

2015.08. 2016.04 2093

Este minunat ca prin stiinta yoga exista tehnici prin care putem debloca sau intari fiecare chakra, dar mai intai trebuie sa devenim capabili de a privi cu deschidere acest sistem ca pe un intreg. Odata acest sistem inteles, putem constientiza eventualele mesaje ale corpului luand aminte cu grija la ce simtim, putem intelege si aplica mesajul filozofic al fiecarei chakre, imbunatatind astfel calitatea vietii.

In planul fizic, chakrele corespund unor anumite zone ale corpului si pot fi experimentate prin intermediul senzatiilor, de la fluturi in stomac, uscarea gatului, batai puternice ale inimii sau experienta unui orgasm.

Chakrele corespund si unor tipuri diferite de activitate, astfel ca munca este o activitate specifica primei chakre, avand legatura cu planul material si supravietuirea. Muzica, legata de sunet si comunicare corespunde chakrei a cincea, iar visarea, ca functie a vederii interioare, si intuitia sunt activitati specifice chakrei a sasea.

Privite dintr-o perspectiva teporala, chakrele sunt puse in legatura cu cicluri de viata din evolutia personala. In copilarie, acestea se deschid in mod succesiv incepand cu prima, care este dominanta in primul an de viata, si ajungand la chakra din  zona crestetului capului, atunci cand devenim maturi. Ca adulti, in diferite etape ne concentram ai mult pe anumite chakre, de la crearea prosperitatii, explorarea sexualitatii, dezvoltarea puterii personale, relatiile, creativitatea pana la cautarea spirituala.

Pe plan mental, chakrele sunt tipare ale constiintei, prin intermediul carora experimentam si ne cream lumea personala. Putem spune ca chakrele sunt programele care ne guverneaza viata.

Programele din primele trei chakre contin informatii despre trup, referitoare la supravietuire, sexualitate si actiune, iar chakrele superioare ne conduc spre stari inalte de constiinta si lucreaza cu sisteme de credinta mai profunde care implica spiritualitatea si descifrarea sensului. Uneori ne blocam intr-un program si acesta devine modul nostru obisnuit de a interactiona cu lumea din jur. Astfel, omul care vede fiecare situatie ca o provocare adresata puterii sale este centrat pe a treia chakra. Cel care lupta mereu pentru supravietuire, fiind preocupat de bani sau sanatate, are dificultati cu prima chakra.

Chakrele sunt extrem de complexe, dar ca metafore pentru manifestarea constiintei pe diferite planuri de activitate, ele sunt de nepretuit. Astfel, prin prisma practicii yoga, avem acces la o intelegere profunda asupra dinamicii energetice a fiintei umane.

In fiecare miercuri si vineri, de la ora 19:15, puteti participa prin inscriere telefonica (0735 252 246) la clasele de yoga (hatha, yin) din orasul Ploiesti, tinute in incinta studioului Equilibrium YOGA de la A la Zen. Mai multe detalii despre acestea la sectiunea Clase a acestui site.

yogadelaAlaZen

 

(VA URMA)

Ella Miu

You cannot do yoga.Yoga is your natural state.What you can do are yoga exercises, which may reveal to you where you are resisting your natural state.

Nici un comentariu

Comentariul tau

error: