7 simboluri din yoga care te vor ajuta sa te cunosti mai bine

7 simboluri din yoga care te vor ajuta sa te cunosti mai bine

Pe cand eram la inceputul calatoriei in ceea ce urma sa devina mai mult decat sport si acrobatie, ma pierdeam printre simboluri si sculpturi indescifrabile, avand impresia ca, cel putin pentru moment, yoga va ramane la fel misterioasa ca sanscrita.

Spirale, statuete cu elefanti umanizati, lotusi, Buddha si tot soiul de desene complexe, superbe, mi-au incantat privirea suficient de mult timp incat sa ma motiveze pentru a le afla semnificatiile. Am avut un crush hipnotizant (chimie ce exista in continuare cu  Ganesha, Hamsa si floarea de lotus) cu mult inainte sa le cunosc semnificatiile spirituale. In spatiile in care activam isi gaseau locul si sensul (nimic nu este intamplator) elefanti, palmele acelea superb sculptate, lotusi si spirale evidentiate pe diverse obiecte din natura, iar declickul s-a produs instant cand am intrat in primul templu buddhist.

Datorita conexiunilor cu colegii din tara, dar si calatoriilor (in special in zona Asiei), am descifrat misterele principalelor simboluri intalnite in majoritatea templelor si ashramurilor, simboluri care, odata cu globalizarea si industrializarea yogai, sunt folosite in a decora locuintele, birourile, magazinele, studiourile de yoga si chiar gradinile Europei. Importam masiv din cultura popoarelor asiatice, ceea ce nu este gresit, ba chiar din contra (eu sunt total fascinata de tot ce tine de sfera orientala), insa ar fi indicat un mic research inainte de a folosi simboluri cu o mare valoare spirituala.

Si cum o buna amica m-a intrebat zilele acestea despre semnificatia fotografiei mele folosita pe whatsapp, m-am gandit ca e un motiv suficient de bun incat sa adun intr-un articol cateva dintre simbolurile cel mai des intalnite, imprumutate si in Romania, explicate simplist.

 

                                             AUM sau OM

                                                    om

Indiferent cum alegi sa-l pronunti, este un simbol sacru care reprezinta vibratia, sunetul si constiinta Universului. Este foarte raspandit, in principal datorita notorietatii de care se bucura in prezent practica yoga. Daca vei intreba un copil, oricat de mic, cum se mediteaza, cu siguranta isi va incrucisa picioarele si va canta “ooooommmmm”.

In  buddhism, hinduism si jainism, “AUM” este considerat sunetul ce a dat nastere creatiei Universului. Este cea mai cunoscuta mantra, despre care se spune ca o purtam cu totii in interior; in momentul in care este rostita (mental), in meditatie, instaleaza rapid starea de relaxare mentala. Este folosita in special de teacherii de yoga, atat in timpul claselor, cat si dupa, pentru purificarea corpului fizic si energetic.

Simbolul este compus din cele trei litere “AUM”, iar cand este scris de mana contine o semiluna si un diamant.  Litera A simbolizeaza starea constienta, treaza (pe care o experimentam cu toate cele 5 sau 6 simturi, dupa caz 🙂 ), litera U starea de vis, iar M starea dintre cele doua, de somn fara vise. Simbolul intreg inseamna de fapt starea care cuprinde cele descrise anterior si le transcende; starea de samadhi, realizarea sau scopul real al yoga, tratat cu finete de catre cartile sacre traditionale.

 

               BUDDHA

                               bd buddhan buddha

 Budhha inseamna “Cel Treaz”, probabil cunoastem cu totii statuetele acestei zeitati. De ce a devenit Buddha peste noapte piesa de rezistenta din incaperile noastre?

Buddha s-a nascut in Nepal, undeva prin 600 i. C. intr-o familie regala, sub numele de Siddharta Gautaa. A avut astfel o viata plina de privilegii, pana in momentul in care s a decis sa se retraga si sa isi duca existenta in afara regatului, infruntand cu demnitate si intelepciune obstacolele vietii simple. Dorindu-si sa aprofundeze existenta umana si incercand sa afle modalitati prin care suferinta poate fi anihilata, a calatorit prin lume intocmai ca sfintii ortodocsi, oferind invataturi, meditand, postind, ducand o viata austera, infometandu-se chiar pana la moarte. Dar tot nu a gasit ce cauta, si anume sa inteleaga scopul existentei. Asta pana cand, a renuntat la penitentele ascetice si a meditat sub copacul Bo, un smochin sacru din Bodh Gaya. Aici a cunoscut iluminarea si a avut o viziune, in care i s-au aratat natura luminii si modul in care puteau fi invinse suferintele si opresiunile. In urmatorii patruzeci si cinci de ani, Buddha a calatorit propovaduind invataturile sale.

Astfel, viata si invataturile sale au pus bazele primei religii mondiale, ce avea sa se raspandeasca dincolo de societatea in care s-a nascut. In prezent, datorita filosofiei simple de viata, buddhismul e religia cu cea mai mare raspandire in Europa si America.

Statuia lui Buddha, pe langa ca este un obiect sacru, inspira si aminteste cat e de important sa calmam starile mentale negative si prin aceasta, sa le dezvoltam pe cele pozitive.

Doar intelegand natura mintii vom putea cunoaste cum se nasc elementele mentale negative si pozitive, si mai apoi felul in care conditioneaza acestea calitatea actiunilor noastre mentale, verbale si fizice. Iar cine se incumeta la un astfel de studiu (practicantii de yoga, zazen, meditatie) va reusi sa dobandeasca mijloacele necesare pentru obtinerea fericirii.

HAMSA

hamn

                             haaamadoor

     Acest minunat simbol isi are radacinile in Orientul Mijlociu. Este cunoscuta la musulmanica Mana lui Fatima, iar printre crestini ca mana Maicii Domnului. Reuneste de fapt trei simboluri: cifra cinci, ochiul si mana, toate avand rol de protectie impotriva tuturor energiilor negative. Cifra cinci este prin excelenta simbolul echilibrului, ochiul alunga tot ce tine de deochi (ghinion ce rezulta din gelozia sau atentia altora) iar mana este simbolul puterii divine omniprezente: “Lumea a fost creata de Dumnezeu si in aceasta mana sta destinul omenirii.”

Cu degetele indreptate in sus, Hamsa simbolizeaza semn de oprire, de protectie. Cu degetele indreptate spre sol, hamsa simbolizeaza bunatatea si binecuvantarea lui Dumnezeu care coboara inspre locul in care este plasata.

In cazul in care vizitezi un spatiu de meditatie dedicat sau un studio de yoga, cu siguranta vei observa acest simbol amplasat in asa fel incat cei care intra sa se simta in siguranta, protejati.

 

                                       LOTUSUL

floare-de-lotus-roz

Reprezinta, in cultura buddhista si hindusa, unul dintre cele mai puternice simboluri spirituale. Originar din Asia de Sud si Australia, lotusul este floarea nationala a Indiei fiind prezent in mitologia si artele antice ale acestei tari. In Egiptul Antic se cunosteau doua tipuri principale de flori de lotus, cel alb si cel albastru (stiintific acesta e nufar, dar simbolic este un lotus).

Puternica rezonanta cu tarile asiatice plaseaza lotusul intr-o pozitie vitala, una dintre posturile de baza din meditatie, padmasana.

Biologia plantei ii confera de fapt insemnatatea spirituala: lotusul inradacineaza puternic in adancimile lacurilor si iazurilor, in namol, dar atunci cand infloreste iese la lumina si isi imprastie semintele in jurul sau. Caracteristicile acestei flori reprezinta analogia perfecta a conditiei umane: desi radacinile sale se afla in cele mai murdare ape, lotusul da nastere celei mai frumoase si rafinate flori din lume.

Potrivit buddhismului, fiecare persoana detine potentialul de a deveni o fiinta perfecta, iluminata, fiind doar o chestiune de timp pana cand ajungem la lumina. Buddhistii considera ca fiecare fiinta trebuie sa renasca de mii de ori pana cand atinge Nirvana, cea mai inalta stare de constiinta ce o putem accesa. Momentul in care Nirvana este atinsa este asemanat cu inflorirea lotusului, astfel lotusul simbolizeaza faptul ca putem trece cu bine peste toate incercarile vietii, iar acestea ne ajuta sa inflorim si sa atingem perfectiunea.

In yoga, fiecare chakra sau centru energetic este reprezentata de cate un lotus diferit ca numar de petale si culoare.

 

                                           GANESHA

ganesha

Ganesha, zeul cu cap de elefant, este cunoscut in religia hindusa ca “Cel ce indeparteaza obstacolele”, ofera protectie si ghidare (in special in la nivel profesional, material). De asemenea, confera stabilitate si impamantare, exponentul perfect al primului centru energetic echilibrat, muladhara chakra- chakra radacina.

Elefantii nu se lasa intimidati de obstacole ci pur si simplu aleg sa treaca prin ele, fara efort, iar principiile acestei zeitati sunt reprezentate de intelepciune, protectie, eficienta si focus. Se mai spune ca Ganesha este zeitatea literelor, a scripturilor, o legenda hindusa il descrie cum, cu ajutorul propriului colt de fildes a scris una dintre cele mai importante epopei ale Indiei antice, Mahabharata (Bhagavad-Gita fiind doar o parte din aceasta).

Cultul lui Ganesha s-a raspandit rapid in Asia si tarile invecinate, iar recent, in Bulgaria s-a descoperit o figurina foarte veche a acestei zeitati. In China si Japonia raspandirea acestui cult s-a datorat influentei buddhismului tantric.  Exista multe legende si povestiri care detaliaza caracteristicile acestei zeitati, ca inteligenta, jucausenia si intelepciunea, la fel cum exista multe statuete, mai noi sau mai vechi, care pot fi amplasate in locuinte sau birouri pentru a spori eficacitatea, protectia si abundenta.

 

                                           NAMASTE

namaste

 

Salutul yogin, namaskara sau anjali mudra, una dintre cele mai comune forme de salut din Asia, s-ar traduce, in principal, ca  “ma inclin tie, te inclini mie”, intr-un sens mai profund senificand renuntarea la orgoliu, respectul reciproc.

Folosit de hindusi, buddhisti si musulmani, este un gest de intampinare sau ramas bun, regasit in Europa la clasele de yoga traditionala sau in templele buddhiste.

Acest salut deschide si inchide sesiunea de yoga, fiind o invitatie (la conexiunea subtila, profunda) si totodata un simbol al recunostintei profesor – participant,  exprimand prin impreunarea palmelor si capul usor inclinat, ca mintile si spiritele s-au conectat profund si suntem deschisi sa oferim tot ce avem mai bun si pretios : dragoste, prietenie curata, respect, pace, onoare, toate calitatile care confera verticalitate unui om si care-l conecteaza cu Divinitatea.

 

                                            MANDALA

mandala

 

Termenul de mandala deriva din sanscrita, iar semnificatia acestuia se refera la centru / cerc, sau mai profund la punctul creator,  sinele interior.
Mandala este o reprezentare detaliata, sacra si fidela a Universului. Universul este un agregat de mandale, fiecare dintre ele reprezentand o stare de spirit.

Si iata din nou cum yoga si psihologia se intrepatrund frumos  intru evolutia constiintei:

Carl Jung (medic, psihiatru practicant, profesor universitar, discipol timpuriu al lui Freud, și fondatorul propriei sale școli de psihologie cunoscută sub numele de psihologie analitica) despre mandala: “Mandalele mele erau criptograme privitoare la starea sinelui care mi se prezenta mereu alta, zilnic. In ele am vazut sinele – adica, intreaga mea fiinta – activand. Mai precis, la inceput abia intrezaream semnificaţia lor; dar mi se pareau in cel mai inalt grad importante si le-am pastrat ca pe niste perle pretioase. Aveam sentimentul clar ca ele erau ceva central iar, cu timpul, am capatat prin ele o conceptie vie despre sine. M-am gandit ca sinele este ca o monada care sunt eu – lumea mea. Mandala reprezinta aceasta monada, si corespunde naturii microscopice a psihicului.” (Memories, Dreams, Reflections, Vintage Books, 1989, p. 196).        

           Mandala este un desen compus din forme geometrice si culori diferite, fiecarui element fiindu-i atribuita o valoare simbolica, pe care C. Jung a facut-o accesibila lumii occidentale. Mandala spune o poveste, vibreaza la o anumita frecventa, iar  construirea uneia reprezinta transpunerea  mintii subconstiente sau a personalitatii.

O mandala oglindeste realitati spirituale atat la nivel microcosmic cat si macrocosmic, ne face constienti de legaturile dintre noi toti si ne arata ca suntem o parte dintr-un design compex infinit, intr-o continua miscare si evolutie. Datorita simetriei, simplitatii si  complexitatii in acelasi timp, datorita formelor continute, numerelor si culorilor, mandala echilibreaza, ne uneste cu tot ce se afla in exterior, aduce constientizare si implinire. Mandalele sunt matrici pe care creierul le suprapune peste informatia pe care o are deja, facand in plan subconstient ajustarile si mutatiile catre starea de echilibru a fiecarui aspect al nostru.

Se pot codifica fraze intregi sau dorinte intr-o mandala, efectul viziual si mental fiind foarte profund. Simbolurile sunt citite de catre mintea subconstienta si transpuse in comenzi, care se transforma in realitate, deoarece mandalele au rolul de a emite anumite vibratii in jurul lor, vibratii ce adera la campul energetic al celui ce le priveste, le contempla si se contopeste cu ele.

Se spune ca fiecare mandala pe care o cream ne conecteaza la matricea originara, restabileste ordinea si structura.

 

 

 

Poate cunosteai cateva dintre simbolurile de mai sus, sau cel putin iti pareau familiare. In ideea ca ti-am putut fi de folos, sper sa te inconjori de acestea intr-o deplina stare de constienta; iar daca ti-am starnit curiozitatea pentru yoga, te astept la studio sa te alaturi celor care si-au construit, prin practica regulata, un fizic si o stare interioara de exceptie. Fiindca yoga face minuni, it really works like magic! Parol! 🙂

 

Love & light,

ella

 

 *Nota: Pentru a respecta Legea Drepturilor de Autor (Legea 8/1996), preluarea acestui articol total sau partial se va face cu link direct catre aceasta pagina, pastrand astfel sursa de provenienta si numele autorului. Orice preluare neautorizata reprezinta o incalcare a drepturior de autor!

Ella Miu

You cannot do yoga.Yoga is your natural state.What you can do are yoga exercises, which may reveal to you where you are resisting your natural state.

Nici un comentariu

error: